11:30 am Ateneul Român
Sub ochii noștri, de la an la an de un deceniu încoace parcă tot mai mult, o nouă putere ideologică se afirmă, tinzând să pună stăpânire pe ultimele democrații liberale ale lumii. Această putere ideologică se manifestă ca un nou totalitarism, unul lipsit de camerele de tortură ale celui vechi dar, ca și acela, vigilent apărat și promovat de o nouă securitate, care funcționează ca o securitate la purtător.
17:00 pm Ateneul Român
O poveste uluitoare despre cum am ajuns prin cultură cea mai de succes specie de pe Pământ. Oamenii sunt o forță a naturii care schimbă fața planetei. Între timp, cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate, aflați acum în pericol de dispariție, continuă să-și ducă viața așa cum au făcut-o vreme de milioane de ani. Și totuși am evoluat prin același proces. Ce suntem noi atunci?
11:30 am Ateneul Român
Durerea este o prezenţă familiară, dar ce este ea cu adevărat? La graniţa dintre percepţie senzorială, emoţie şi act cognitiv, durerea continuă să ne provoace şi să eludeze încercările noastre de a o înţelege şi de a o controla.
17:00 pm Ateneul Român
Invazia Ucrainei ne dezvăluie un nou Putin - nu mai este jucătorul geostrategic atent și calculat, ci un om furibund care-și asumă riscuri, un bătrân grăbit. Este acesta cu adevărat „un nou Putin”? Sau putem vedea rădăcinile acestei schimbări în evoluția lui ca lider? Și ce ar putea însemna această turnură pentru noi toți în viitor?
19:30 pm Ateneul Român
Evenimentele tragice din spațiul post-sovietic conferă o actualitate neașteptată cercetării lui Stefano Bottoni despre Regiunea Autonomă Maghiară din România în perioada stalinistă. Cum a fost creat acest experiment de politica națională de tip sovietic chiar în 1952?
19:30 pm Ateneul Român
Destin are orice ființă umană care se așază sub un ideal, fie acesta profesional, moral sau civic și care iradiază într-o măsură sau alta asupra comunității din care face parte. Fiecare om poate să vrea, sau măcar să încerce, să dea vieții un sens. Întrebarea e câți oameni sunt dispuși să-și asume ca slogan al vieții propoziția noiciană „Ce bine că viața nu are un sens! Pot să-i dau eu unul“.
© 2019 - Fundația Humanitas Aqua Forte - Termeni și condiții - WebDev by Attitude Makers Marketing