NEÎNȚELEGERI ÎN JURUL CAPITALISMULUI:
RĂSTĂLMĂCIRI ȘI PERICOLE. UNDE NE AFLĂM?
urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Duminică – 23 Februarie 2020 – 11:30

Trăim în cea mai avansată și confortabilă societate din câte au existat vreodată. „Vina“ aparține exclusiv capitalismului, care a împânzit planeta exportând în lumea largă genialul mecanism economic conceput în laboratoarele Occidentului. Și totuși ceva s-a rupt în Vest, iar restul planetei pare a sta pe un butoi cu pulbere. Partidele occidentale au explodat, populația se ridică împotriva elitelor economice și politice, critici din ce în ce mai virulente arată cu degetul în direcția liberalismului economic. Așadar ce se întâmplă cu capitalismul? În ce măsură este sistemul capitalist compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip AI și cu lumea de mâine? Această conferință încearcă să explice, plecând de la date statistice, dacă tema înlocuirii capitalismului cu alt sistem de organizare a vieții economice a societății este realist sau nu este decât proiectul unor noi aventurieri ideologici, dispuși  să arunce lumea în brațele unei vechi utopii falimentare.

CRISTIAN MUREȘAN

Expert în politici publice în domeniul energiei. În prezent activează în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris.

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI

Fizician de formaţie, s-a impus pe scena culturală românească prin eseurile şi analizele sale riguroase, erudite, de anvergură intelectuală enciclopedică. A fost preşedintele Institutului Cultural Român, a condus reţeaua institutelor naţionale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC), iar în prezent este preşedintele Artmark.

Alătură-te comunității noastre