În fața Moscovei: Vecinii occidentali ai Rusiei de la Marea Baltică la Marea Neagră în perspectivă istorică
urmată de un dialog cu Marian Voicu

Luni, 8 mai 2023, ora 19:30

Invazia Rusiei în Ucraina a reamintit opiniei publice europene o regiune care se întinde de la Capul Nord până la Marea Neagră: vecinii occidentali ai Moscovei. Finlandezii, suedezii, balticii, polonezii, ucrainenii și românii au reacționat în moduri diferite la agresiunea rusă. Cu toate acestea, reacțiile pot fi înțelese doar dacă se examinează mai îndeaproape vecinătatea de secole a acestor societăți cu Rusia. Prelegerea analizează acest teritoriu într-un arc istoric larg, din Evul Mediu până în prezent.

Cea mai importantă teză discutată este că Moscova a întâlnit sisteme politice și structuri socioculturale superioare în timpul expansiunii sale spre vest. Această proximitate față de Occident a pus Rusia în fața unor provocări enorme până în prezent.

Istoria Moscovei și a vecinilor săi occidentali este una de mare competiție sistemică, cu accent pe politica centralizată, libertate, educație și participarea la marile evoluții ale istoriei europene, de la Umanism la Reformă, la Iluminism și la ideea de individ.

Alătură-te comunității noastre