SECOLUL SINGURĂTĂȚII: o pledoarie pentru relațiile interumane,
dialog cu Andreea Roșca

Sâmbătă, 6 mai 2023, ora 17:30

Chiar înainte să ne confruntăm cu distanțarea socială din pandemie, singurătatea era pe cale să devină una din condițiile definitorii ale secolului XXI.
Peste tot în jurul nostru, vedem cum comunitățile se destramă și legăturile dintre noi sunt amenințate. Și nu doar tehnologia este de vină. Către același rezultat ne conduc și destrămarea instituțiilor civice, reorganizarea radicală de la locul de muncă, migrația în masă către orașe și zeci de ani de politici neoliberale care au pus interesele de grup mai presus de binele colectiv.
Și nu este vorba doar despre o criză a sănătății mintale. Singurătatea crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a cancerului și demenței. Din punct de vedere statistic, singurătatea este la fel de rea pentru sănătatea noastră precum fumatul a cincisprezece țigări pe zi. Este, de asemenea, o criză economică care ne face să pierdem an de an miliarde de euro. Și este o criză politică, pe măsură ce sentimentele de marginalizare alimentează divizarea și extremismul în întreaga lume. Cu toate astea, este și o criză pe care avem puterea să o rezolvăm.
În dialogul pe care îl va avea cu Andreea Roșca pe scena Ateneului Român, Noreena Hertz ne va oferi o viziune plină de speranță și ne va arăta cum putem să ne vindecăm comunitățile, restabilind legăturile dintre noi.

Alătură-te comunității noastre