Noi și ceilalți: Emergența străinului în arta vizuală occidentală
urmată de un dialog cu Mihaela Dedeoglu

Duminică – 19 mai 2024, ora 11:30

Scopul conferinței este de a aborda Întâlnirea cu Celălalt așa cum are ea loc sub semnul vizibilului. Arta occidentală nu pare să fi făcut din „imaginea celuilalt“ unul din centrele sale de interes. Celălalt se construiește la margine.
Evrei, nomazi, negri, musulmani. Iată cele patru figuri ale alterității care vor face obiectul reflecției în această conferință. E vorba, mai degrabă decât de o alegere liberă, de o necesitate impusă de formarea în zorii Timpurilor moderne a ceea ce profesorul Victor Stoichiță dorește să desemneze ca „iconosfera diferenței“, iconosferă a cărei construcție are loc în strânsă relație cu prospecțiunile unei Europe în căutarea propriei identități.
Toți acești Ceilalți („interiori“ sau „exteriori“), misterioși, amenințători, interziși, fascinanți, suscită reacții multiple, uneori negative, aproape întotdeauna amestecate: curiozitate, teamă, dorință, respingere… Dat fiind caracterul în afara normei al Celuilalt, locul său în iconosfera pe cale să se cristalizeze în conformitate cu reguli precise nu poate fi decât problematic. Nu mai puțin, în pofida dificultăților și reticențelor, „Diferitul“ și „Neasemănătorul“ sfârșesc prin a accede la vizibilitate.
În ce fel?

Alătură-te comunității noastre